Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vítejte v předpeklí

Dva americké filmy přicházející právě do českých kin se úzce dotýkají války proti terorismu, islámského fundamentalismu a postoje Spojených států k němu.

Fotografie: Nejistý Američan v Rijádu. (Z filmu Království) - Autor: Cinempire • Autor: Respekt
Fotografie: Nejistý Američan v Rijádu. (Z filmu Království) - Autor: Cinempire • Autor: Respekt

Dva americké filmy přicházející právě do českých kin se úzce dotýkají války proti terorismu, islámského fundamentalismu a postoje Spojených států k němu. Oba snímky se liší žánrově: Království (2007) Petera Berga je dynamickou akční pohádkou s polopatickým politickým poselstvím. Síla srdce (2007) Michaela Winterbottoma je detailní rekonstrukcí pátrání po novináři Danielu Pearlovi, kterého před šesti lety unesli a posléze popravili teroristé. Mají ale také leccos společného – odráží se v nich antiislámská paranoia, nejistota zraněného světového hegemona, v jehož kolektivním nevědomí se usídlil strach z nevypočitatelného nepřítele. Rijád a Karáčí jsou tu vykresleny jako neproniknutelná, pulzující, chaotická místa, v nichž se Američan nemůže pohybovat bez neustálého pocitu ohrožení života.

Dobrý Arab má rád komiks

Království vypráví o skupině tří agentů a jedné agentky FBI, kteří v Saúdské Arábii pátrají po pachatelích ničivého teroristického útoku v chráněném americkém komplexu v centru Rijádu. Napůl disidentský, vládou neposvěcený výsadek inicioval agent Ronald Fleury (Jamie Foxx), který při útoku přišel o kamaráda. Charakterizace postav americké jednotky je mělká jako v podobných filmech tohoto druhu – pozoruhodný je ale kontext, v němž se děj odehrává. Vyšetřovatelé podléhající místnímu princi se snaží nevyžádanou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].