Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Udělej to jako Bukowski

Na jednom z náhrobků hřbitova v kalifornském San Pedru je vytesán epitaf „Don’t try“ (nezkoušej to).

Fotografie: Obálka knihy - Autor: Anglo-boer war museum • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Anglo-boer war museum • Autor: Respekt

Na jednom z náhrobků hřbitova v kalifornském San Pedru je vytesán epitaf „Don’t try“ (nezkoušej to). Dalo by se spekulovat, zda je tím míněn život a potažmo i smrt. Autor tohoto výroku, americký básník a spisovatel Charles Bukowski, jehož tělo je pod náhrobkem pohřbeno, tak podle svých slov chtěl světu sdělit přesný opak: Udělej to! Přesně tak k podobným výzvám přistupoval on.

Nedávno vyšla česky antologie Bukowského třiceti povídek s názvem Nejkrásnější ženská ve městě. Obdobně jako v celém svém díle i tady autor skutečně udělal to, co si před ním v americké literatuře nikdo nedovolil. Popsat život na okraji společnosti se vším všudy. Tedy nejenom neobyčejnou lidskou bídu, útrapy a věčnou nejistotu vyděděnců, ale i jejich odpověď nepřátelskému nebo přímo odmítanému světu, kterou představuje tuláctví, samota, alkohol, kocovina, živoření a bezuzdný sex. To vše syrovým drsným jazykem, prodchnutým svérázným druhem jemného černého humoru a filozofickou nadčasovostí, jež Bukowského texty zásadně odlišuje od pornografické a vulgárně primitivní literatury.

Kde se stala chyba

„Bydleli jsme s Lindou přímo naproti McArthurovu parku a jednou večer, když jsme popíjeli, vidíme, jak nám kolem okna padá chlap. bylo to divný na pohled, vypadalo to jako fór, ale přestalo to tak vypadat, když jeho tělo žuchlo na chodník. ,kristepane‘…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].