Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Ocelář, který se vyzná

Už roky patří mezi zdejší nejbohatší podnikatele. Na rozdíl od řady svých kolegů nebyl nikdy spojován s nejtemnějšími tunelářskými a korupčními kauzami.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Už roky patří mezi zdejší nejbohatší podnikatele. Na rozdíl od řady svých kolegů nebyl nikdy spojován s nejtemnějšími tunelářskými a korupčními kauzami. Teď se ovšem jméno úspěšného majitele Třineckých železáren Tomáše Chrenka (44) objevilo v kauze podezřelého podnikání expremiéra Grosse a jeho image utrpěla vážný šrám. Jestli dnes může někdo zásadně přispět k rozklíčování zamotaného příběhu, kde se to hemží podezřením z korupce, zneužití politiky ve prospěch soukromého profitu a špinavých financí pro boj o moc, je to právě Chrenek. Jeho role v celé hře by totiž mohla být zásadnější, než dnes veřejně prezentuje.

Ruda – můj osud

I když vstupujeme do jeho rozlehlé kanceláře nad Václavským náměstím přesně v domluvený čas, Tomáš Chrenek nás jako opravdu vlivný a zaneprázdněný člověk nechává chvíli čekat. Po několika minutách pak přichází, pevně nám tiskne ruku a sedá si do čela stolu. Jeho tvář je od začátku sevřená velmi přísným výrazem, častý pohled na hodinky a podrážděné odpovědi prozrazují skrývanou nervozitu.

V tu chvíli noviny už několikátý den za sebou chrlí nové a nové střípky do stále poněkud rozsypané mozaiky Grossovy podezřelé koupě čtvrtmiliardového balíku akcií společnosti Moravia Energo. Tedy firmy, kterou Chrenek v roce 2000 spoluzakládal. To už byl bohatým a známým podnikatelem; do společnosti lidí, kteří se vyznají a vědí, jak &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].