Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Cesta do Evropy B

Náš velký soused se ocitá na křižovatce. Kvůli neustávající vládní krizi, aférám a evidentním snahám mocných oklestit demokracii půjdou Poláci k předčasným volbám.

Fotografie: Prý patříme na hřbitov. (Mše ve vesnici Choroszcz) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Prý patříme na hřbitov. (Mše ve vesnici Choroszcz) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Jarosław Kaczyński vytahuje minulost, spory s Němci, komunismus a vypjatý nacionalismus.Říjnovým ránem se prodírají černé mraky a šikují se siluety havranů. Silnice směrem na východ Polska je plná rozkopaných překážek. Stejně jako cesta Polska k demokratické budoucnosti. Náš velký soused se ocitá na křižovatce. Kvůli neustávající vládní krizi, aférám a evidentním snahám mocných oklestit demokracii půjdou Poláci k předčasným volbám. Region, o němž se mluví jako o pevnosti, za jejímiž hradbami bují ultrakatolický konzervatismus a nacionalismus, neznepokojuje jen Poláky, ale celou Evropskou unii.

Život v pevnosti

V nekonečném řepném poli se co chvíli vynoří Boží muka. Socha Krista sedí a podpírá si hlavu. Do Białystoku, hlavního města polského kraje Podlasie, je to z Varšavy necelých 200 kilometrů, ale kvůli zácpám způsobeným kamiony a korytům vymletým v asfaltu se cesta protáhne na čtyři hodiny. Na obzoru se začínají ježit první siluety třiceti čtyř kostelů a omšelých panelových domů. V neduživém slunci se lesknou kopule desítky pravoslavných chrámů. Všechny duchovní stánky září novotou. V přepočtu na obyvatele je jich tady nejvíce v celém Polsku.

Ve vsi Choroszcz na předměstí Białystoku zvoní v kostele Jana Křtitele poledne. Mladí v džínách, minisukních a kožených bundách, jejich rodiče a starší lidé se soustředěně modlí. Více než stovka…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].