Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Všechno bude lepší

Před dvěma lety by ten inzerát byl všem pro smích. Dnes je stometrový byt v centru Brna za devět a půl milionu nabídkou, která si rychle najde kupce.

Fotografie: Jak rostou ceny bytů • Autor: Respekt
Fotografie: Jak rostou ceny bytů • Autor: Respekt

Před dvěma lety by ten inzerát byl všem pro smích. Dnes je stometrový byt v centru Brna za devět a půl milionu nabídkou, která si rychle najde kupce. Developeři v Praze si zase mnou ruce nad tím, že na odbyt jdou byty i za dvojnásobek. Mluvíme sice o luxusním světě, ale ceny bytů za poslední rok vystřelily nahoru prostě všude. Vede Brno, kde podle Institutu regionálních informací vyrostly o pětatřicet procent, v těsném závěsu jsou Liberec a Ostrava. Co tenhle cenový skok přináší? Selský rozum velí pod dojmem rozkolísaného trhu s bydlením v Americe k opatrnosti, ale počet Čechů, kteří se bez zábran zadlužují kvůli koupi čím dál dražších bytů na desítky let, každým dnem roste. Je jen otázka, kdo na tom časem prodělá.

Kolotoč optimismu

„Nechtěli jsme vyhazovat peníze za pronájem bytu, který není náš,“ vysvětluje studentka brněnské Masarykovy univerzity Eva, proč se v šestadvaceti s přítelem Martinem zadlužili hypotékou na pětadvacet let. Z dluhu přesahujícího částku půl druhého milionu si těžkou hlavu nedělají. Mladý pár pronajal část třípokojového bytu třem studentům, jejichž nájemné dohromady dá na měsíční devítitisícovou splátku. Zanedbaná čtvrť Zábrdovice, kde byt leží, sice patří k horším adresám, ale mladý pár vidí budoucnost růžově. „Zrovna naší ulicí má vést nový bulvár. Už teď je vidět, jak se tady opravují domy a otvírají obchody,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].