Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Utopenci v biolihu

Když se předloni začali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabývat dvojnásobnou mafiánskou vraždou, stěží by je napadlo, že je její rozplétání dovede až k největší korupční bombě posledních let.

Fotografie: Hlavní je znát ty správné kódy. (grossův Přibyl na vládě) • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavní je znát ty správné kódy. (grossův Přibyl na vládě) • Autor: Respekt

Když se předloni začali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zabývat dvojnásobnou mafiánskou vraždou, stěží by je napadlo, že je její rozplétání dovede až k největší korupční bombě posledních let. Při rutinním vyšetřování narazili na ruské zločince a jejich kamaráda, lobbistu Františka Vybírala. Z odposlechu telefonů pak zjistili, že Vybíral za patnáctimilionový úplatek zařizuje u sociálních demokratů pro firmu Bioferm vydání jedné z prvních licencí na výrobu lukrativního „paliva budoucnosti“ – biolihu. (S nápadem na výdej omezeného množství licencí k výrobě biolihu přišla Grossova vláda a pro každého držitele znamenalo toto povolení vstupenku do světa stamilionových či miliardových zisků). Následovalo zatčení Vybírala a šéfa fondu dopravní infrastruktury Josefa Lázničky (ČSSD) a ředitelky kabinetu ministra dopravy Ludmily Schwarzové (ČSSD), které policisté podezřívali, že tuhle korupční smyčku díky svým dobrým kontaktům na šéfy ČSSD zařizují.

Při mapování biolihové aféry přišli detektivové na řadu důležitých informací. Tak například: Vybíral byl podle detektivů účastníkem tajných schůzek ministrů české vlády se známými kombinátory zdejšího podsvětí Františkem MrázkemTomášem Pitrem, kteří v té době…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].