Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Kuchtové tvrdý pád

Koaliční vláda přišla po Heleně Třeštíkové o svého druhého člena, respektive členku Danu Kuchtovou.

Fotografie: Odvážně a velkoryse – po schodišti ven. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Odvážně a velkoryse – po schodišti ven. - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Jiní ministři jsou na tom hůř, ale odejít musela jen ona. Proč?Koaliční vláda přišla po Heleně Třeštíkové o svého druhého člena, respektive členku Danu Kuchtovou. Bylo jen otázkou času, kdy si evropské fondy připíší první oběť. Ve hře jsou stovky miliard, a jak potvrdila Evropská unie, Češi jsou jedni z nejhorších žadatelů o peníze. V pádu ministryně nicméně sehrály roli i politické souvislosti. Dokresluje to i překvapivá zpráva z Bruselu, že jeden z problematických „školských“ programů, kvůli jejichž zdržení Kuchtová padla, bude jako jeden z prvních schválen.

Nejsme jako oni

Situace kolem resortu školství se poslední dva týdny stále více vyhrocovala. Poté, co se zveřejnily informace, že díky řadě chyb ministerských úředníků může zdejší vzdělávací systém přijít o 130 miliard, začalo se pod Danou Kuchtovou kymácet křeslo.

Dokonce i představitelé Strany zelených přiznávali, že jejich kolegyně má vážný problém, a pokud ho okamžitě nevyřeší, bude muset odejít z čela resortu. Stoupal tlak médií („Spor o Kuchtovou může ohrozit vládu“, „Kuchtová má opět problémy, premiér jí dal ultimátum“), ale i odborníků a rektorů, kteří měli obavy, že na již rozjeté projekty nebudou mít kvůli zdržení peníze. „Vztah s rektory je pro ministra školství naprosto klíčový. Díky dobrým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].