Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jena 6 volá o pomoc

Jena je zapadlá díra v Louisianě na jihu USA. Je tu jedna střední škola, jedno fotbalové mužstvo, různé spolky, rádio.

Fotografie: Naše děti si chtěly jen sednout pod „bílý“ strom. (Matka jednoho z obviněných na setkání
<br>
s kongresmany) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Fotografie: Naše děti si chtěly jen sednout pod &bdquo;bílý&ldquo; strom. (Matka jednoho z obviněných na setkání <br> s kongresmany) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Jena je zapadlá díra v Louisianě na jihu USA. Je tu jedna střední škola, jedno fotbalové mužstvo, různé spolky, rádio. Ze tří tisíc obyvatel tvoří něco přes desetinu černoši, kteří si tu užili v „nejlepších“ letech Ku-klux-klanu svoje, to už ale mělo být dávno pryč. Teď se ovšem démoni minulosti vrací.

Pokus o školní vraždu

Jena byla až do loňského roku běžným malým městem amerického jihu s normálními problémy. Rasistické zákony už dávno neplatí, obě komunity – bílá a černá – si ale vzájemně udržují odstup. Místní škola je smíšená, rezervované jsou však obě komunity i tam. Jediným místem, kde bariéry padají, je tak místní středoškolské fotbalové mužstvo, kde hrají bílí a černí společně. A právě jeden z černých hráčů fotbalového týmu – Kenneth Purcis – celý případ známý jako „Jena 6“ uvedl do pohybu.

Kennethovi vadilo, že podle nepsaného pravidla si do stínu stromu na školním dvoře sedají jen bílí studenti. Vloni v září šel tedy do kanceláře vedení školy a zeptal se, jestli si může jako černoch do stínu sednout také. Dozvěděl se, že samozřejmě ano. Šel tedy za kamarády a ještě ten samý den si pod strom sedli. Nic se nedělo, ovšem ráno visely na stromě tři oprátky, stále nezapomenutý symbol Ku-klux-klanu.

Lidé z vedení školy oprátky sundali a viníky rychle vypátrali. Po krátkém vyšetřování přišel i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].