Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Ďábel už patří na sever

Toho zimního rána roku 2004 se šéf švédské Královské knihovny Gunnar Sahlin probudil s neodbytným pocitem, že něco není v pořádku. Předešlého dne povečeřel se svým českým kolegou Vlastimilem Ježkem a v dobré náladě mu odkýval, že do Prahy půjčí jednu z největších perel své knihovny, Ďáblovu bibli.

Fotografie: Není to, pánové, nějaký kradený shit? (Premiér Topolánek ve Stockholmu nad Ďáblovou biblí) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Není to, pánové, nějaký kradený shit? (Premiér Topolánek ve Stockholmu nad Ďáblovou biblí) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Toho zimního rána roku 2004 se šéf švédské Královské knihovny Gunnar Sahlin probudil s neodbytným pocitem, že něco není v pořádku. Předešlého dne povečeřel se svým českým kolegou Vlastimilem Ježkem a v dobré náladě mu odkýval, že do Prahy půjčí jednu z největších perel své knihovny, Ďáblovu bibli. Právě do Prahy, odkud ji švédští vojáci odvezli během třicetileté války! Jeho ranní dilema se mu opravdu nedalo závidět. Co teď s tím? Vzít slib zpátky a riskovat ostudu? Nebo riskovat mezinárodní trapas, když si ji Češi budou chtít nechat? Pan Sahlin nakonec slovo dodržel a zatím to vypadá, že udělal dobře: z výsledku se těší Češi i Švédové.

Oblíbený sport

„Obávám se, že Gunnar Sahlin při té uvolněné debatě úplně nedohlédl dosah svých slov,“ vzpomíná dnes na rozhovor s pobaveným úsměvem Vlastimil Ježek.„Další tři měsíce se vůbec nic nedělo. Švédská strana ani neodpovídala na e-maily,“ naznačuje ředitel Národní knihovny, jaký poprask asi slib švédského kolegy vyvolal. Teprve když se za vrácení unikátního rukopisu osobně zaručil při státní návštěvě Stockholmu premiér Jiří Paroubek a po něm i jeho nástupce Mirek Topolánek, začali se Švédové žádostí vážně zabývat.

Codex gigas neboli Ďáblova bible opravdu za trochu rozechvělosti stojí. Je to největší kniha na světě &–…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].