Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Paragrafy na uštvané lékaře

Kdyby se měl po vzoru čínského horoskopu každý rok jmenovat podle události, kterou každý pocítí na vlastní kůži, tak se dá říct, že začátkem ledna předal silniční zákon vládu zákoníku práce.

Fotografie: Cože, další čtyřiadvacítku? Tak to aspoň za padesát korun na hodinu! - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Cože, další čtyřiadvacítku? Tak to aspoň za padesát korun na hodinu! - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Kdyby se měl po vzoru čínského horoskopu každý rok jmenovat podle události, kterou každý pocítí na vlastní kůži, tak se dá říct, že začátkem ledna předal silniční zákon vládu zákoníku práce. A soudě podle výroků v médiích zažíváme už tři neděle jeho hrůzovládu. Ministr zdravotnictví varuje: V Česku kvůli zákoníku chybí 2000 lékařů. Předseda Asociace nemocnic Eduard Sohlich tvrdí, že kdyby se měla nová norma dodržovat, přijdou nemocnice o dvě a půl miliardy korun a začnou se zavírat oddělení i celé špitály.

Podle kritiků zákoníku stojíme tváří v tvář hrozbě, že nám kvůli jakýmsi paragrafům nebude mít na ambulanci kdo ošetřit dítě. Jeho stoupenci naopak slibují, že díky novému zákonu by nás na pohotovosti měli zachraňovat odpočatí a dobře placení doktoři. „Propagandu“ tedy známe z obou stran – a teď jde o to, jak to vypadá v praxi.

Klidně můžu jít

Život ve špitálech převrátila naruby jedna nenápadná formulka v nově platném zákoníku práce. Až do Silvestra platilo, že lékař mohl sloužit přes 35 hodin měsíčně přesčasů a k tomu asi stejně hodin takzvané pohotovosti na pracovišti. Nemocnice ovšem porušovaly i tuhle závratnou hranici, takže většinou doktor nastoupil v pátek odpoledne, a v práci strávil za šedesát korun na hodinu celý víkend až do pondělka. Využívalo se to zvlášť v nepřetržitých ambulantních provozech. Jaksi automaticky platilo, že doktor celou dobu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].