Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Oprátky i jehly hlásí problém

Absolutní trest je ve Spojených státech na ústupu. Dostát všem nárokům stále stoupajících právních a etických standardů je stále obtížnější.

Absolutní trest je ve Spojených státech na ústupu. Dostát všem nárokům stále stoupajících právních a etických standardů je stále obtížnější.

Stačily dvě nepovedené popravy nejvyšších činitelů režimu Saddáma Husajna a nejistota spjatá s výkonem nejvyšších trestů se šíří na televizní obrazovky celého světa.

V případě samotného Saddáma lze urážení bývalého krutovládce připsat na účet špatné organizace a slabé ruky vlády. Příliš dlouhý provaz vedoucí ke smyčce okolo krku jeho nevlastního bratra Barzána Tikrítího ale již ukazuje k technickým problémům, které pozornosti obvykle unikají. Vyloučíme-li totiž možnost, že kati tuhle „zlomyslnost“, jež skončila utržením hlavy po pádu odsouzence do propadliště, provedli bývalému šéfovi tajné policie schválně (což úplně udělat nemůžeme), šlo o obyčejnou chybu ve výpočtech či o nedostatek odborných znalostí.

Kdyby se iráčtí kati řídili příručkou americké armády Postup při vojenských popravách z roku 1947, volně dostupnou na internetu, zjistili by potřebné parametry obratem: k čistému zlomení vazu muže o váze 80 kilogramů je zapotřebí lana o délce přibližně 170 centimetrů, a nikoli téměř 2,5 metru, jaké podle dostupných informací použila popravčí četa v Bagdádu. Prostě chyba.

Když neztratí vědomí

Jenže ta se může stát kdekoli, Spojené státy, jedinou vyspělou demokracii, která dnes ve větší míře popravuje, nevyjímaje. Američané se o tom přesvědčili krátce před Vánoci.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].