Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bushův limit

George Bush možná provede důležitý kotrmelec. Britský nedělník The Observer přišel s informací, že americký prezident by ve své letošní Zprávě o stavu Unie měl zaujmout nový postoj k otázkám změny globálního klimatu.

George Bush možná provede důležitý kotrmelec. Britský nedělník The Observer přišel s informací, že americký prezident by ve své letošní Zprávě o stavu Unie měl zaujmout nový postoj k otázkám změny globálního klimatu. List se odvolává na nejmenované vysoce postavené zdroje z blízkosti britského premiéra Tonyho Blaira. Jeho informace pocházející z labouristických kruhů bývají obvykle spolehlivé.

Bush a Blair údajně o otázkách klimatu jednali před Vánoci mezi čtyřma očima a britská strana nyní očekává průlom v rozhovorech o mezinárodní smlouvě mající nahradit Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Americký prezident by podle očekávání měl být ochoten souhlasit se zavedením limitů omezujících vypouštění skleníkových plynů do atmosféry. Takové limity dosud stanovoval právě Kjótský protokol, který sice USA podepsaly, ale nikdy neratifikovaly.

Britové si očekávaný posun vysvětlují jednak Bushovou snahou najít nový impuls pro zbytek svého prezidentství po porážce ve volbách do Kongresu, jednak silou argumentů tzv. Sternovy zprávy zveřejněné na podzim, která vyčísluje zhoubný ekonomický dopad změny klimatu. K dohodě o omezení produkce skleníkových plynů by mohlo dojít na letošním summitu zemí G8 v červenci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].