Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Putinův kolektivní prezident

Když nový ruský premiér Viktor Zubkov několik hodin po své nominaci na premiéra přijel do Kremlu, stopla ho ochranka a musel vysvětlovat, co tam pohledává.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Když nový ruský premiér Viktor Zubkov několik hodin po své nominaci na premiéra přijel do Kremlu, stopla ho ochranka a musel vysvětlovat, co tam pohledává. Nikdo ho totiž neznal. Policisty jejich nadřízení ihned důrazně poučili a nevýrazná tvář bývalého ředitele finanční rozvědky je už díky médiím o něco málo známější.

Rusko i svět se teď ptají, co Zubkov chystá. A ještě důležitější otázka zní: je právě on člověkem, který nahradí prezidenta?

Přišel a položil asfalt

Scénář může být podobný jako před sedmi lety při volbě Putina. Nejprve ho tehdejší prezident Boris Jelcin jmenoval premiérem, pak se vzdal funkce a Putina doporučil voličům jako svého nástupce. I teď bude mít největší šance kandidát, kterého podpoří Putin. „Jestli může kandidovat na prezidenta? Může! Tak jako každý jiný ruský občan,“ prohlásil o Zubkovovi. Novopečený premiér pak připustil, že se o nejvyšší post v zemi ucházet bude, pokud uspěje na premiérském křesle.

Zubkov má s lidmi z Putinova okolí společnou jen jednu věc – patří do skupiny prezidentových známých z petrohradské radnice. Nesloužil v KGB, nebyl ani právníkem či prokurátorem, celý život pracoval ve státní správě. Když pak novináři začali šťourat v jeho minulosti, kromě jedné kauzy z počátku devadesátých let nic špatného nenašli. Materiály o novém premiérovi jsou si všechny podobné …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].