Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

O rozpočtu do počtu

Když se porovná rozpočet na rok 2008 s ostatními rozpočty, vyplyne jediná věc: letošní rozpočet je výjimečný tím, že není výjimečný vůbec ničím.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tomáš Sedláček

(1977) je jedním z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic Review). Po studiích působil jako ekonomický poradce prezidenta Havla (2001–2003) a odborný poradce ministra financí (2004–2006); posléze se stal hlavním makroekonomickým analytikem ČSOB.

Když se porovná rozpočet na rok 2008 s ostatními rozpočty, vyplyne jediná věc: letošní rozpočet je výjimečný tím, že není výjimečný vůbec ničím.

Proklamovaně reformní rozpočet, který je však ve skutečnosti sekerovitý jako řemen – to už tu bylo, a to tak, že prakticky za všech vlád. Když na chvilku odhlédneme od „českého národního účetnictví“ devadesátých let a místo toho se podíváme na Eurostat, hravě na webu zjistíme, že vyrovnaný rozpočet jsme neměli od založení České republiky ani jeden. A to přes všechny proklamace o vyrovnaných rozpočtech. V devadesátých letech byl „nejvyrovnanější“ rozpočet v roce 1996, a to činil deficit 3,3 % HDP.

„Bravurní snížení“ deficitu na hrdinných 2,95 % HDP? To už zde rovněž bylo v letech 2004 a 2006. I to, že se „léčí“ veřejné finance tím, že se paradoxně zvedají daně, zde bylo (příjmy státního rozpočtu nominálně příští rok vzrostou o 9,2 procenta).

A jak je to s tím oslavovaným snižováním výdajů, o kterém se tolik mluvilo? Upřímně řečeno, na to, že právě kvůli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].