Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Můžou za to medvědi

Když vláda minulý týden oznámila, že uvolní miliardy na vybudování obchvatů kolem devadesáti českých měst, mnozí jejich obyvatelé si jistě oddechli.

Fotografie: Že se raději nestaral o broučky! (Karel Kerouš) • Autor: Respekt
Fotografie: Že se raději nestaral o broučky! (Karel Kerouš) • Autor: Respekt

46 miliard navíc z ničeho nic: kouzlo betonářů je mocné, ale pomalu přestává fungovat. Když vláda minulý týden oznámila, že uvolní miliardy na vybudování obchvatů kolem devadesáti českých měst, mnozí jejich obyvatelé si jistě oddechli. Teď jde ještě o to, aby to nestálo víc, než je nutné, a aby stavby nepřinesly víc škod než užitku. Jak ukazuje příklad budování okruhu kolem Prahy, obezřetnost je na místě. Slíbené náklady se tady vyšplhaly na dvojnásobek (na osmdesát miliard) a po zásahu betonářů navíc zmizel jeden z potoků na jihu hlavního města. Jak je to možné?

Aby nejeli dál

V kopci zvaném Čihadlo na jihu Prahy zeje díra. Kolem ní se rojí stroje hloubící dva souběžné tunely, které mají vyústit až v údolí řeky Vltavy. Takzvaný komořanský tunel bude součástí pražského obchvatu, jenž má být dokončen v roce 2012 a bude dlouhý 81 kilometrů. Díky tunelu nebude nutné srovnat se zemí Čihadlo ani vykácet les, který na něm roste.

Přesto tady něco nehraje. „Takhle odfláknutou stavbu jsem dlouho nezažil,“ říká inspektor životního prostředí Karel Kerouš. Kvůli postupu, který při výstavbě tunelu zvolil investor, Ředitelství silnic a dálnic ČR, totiž usychá nedaleký listnatý les, jeden z největších na okraji Prahy, a ohroženy jsou i stovky stromů přímo na Čihadle. Nevhodně vybraná technologie způsobila vyschnutí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].