Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mnoho povyku pro Klause

Chvílemi se téměř zdálo, že Václav Klaus vyráží do OSN vyhlásit někomu válku.

V OSN dobře vědí, kdo v které zemi odpovídá za politiku státu. Pokud by je zajímalo stanovisko České republiky k této otázce, určitě se nebudou ptát prezidenta. Česko rozhodně za pitomce nebude.Chvílemi se téměř zdálo, že Václav Klaus vyráží do OSN vyhlásit někomu válku. Jeho cesta do této mezinárodní instituce, kde se má účastnit debaty o globálním oteplování, vyvolala velké emoce. A je třeba říct, že úplně zbytečně. Vystoupení českého prezidenta zemi rozhodně nepoškodí a bude vlastně dobře, že se zúčastní diskuse.

Za pitomce?

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek a ministr životního prostředí Martin Bursík pobouřeně prohlašovali v médiích, že Václav Klaus Českou republiku zesměšní, a dokonce snad i poškodí, když v Organizaci spojených národů přečte projev obsahující extrémní názory. „Tam najednou vystoupí Václav Klaus, nebo, jak vy říkáte, docent inženýr CSc., a bude tam vykládat nějaké své osobní názory a výsledek bude takový, že my budeme za úplné pitomce,“ řekl ministr v televizi. Podle Bursíka to může dokonce zhatit naši aspiraci na nestálé místo v Radě bezpečnosti OSN, o které usilujeme, protože přímořské státy (ohrožené stoupáním hladiny moří v důsledku oteplování) budou proti. To je ovšem silně přehnaná obava.

Pokud by vystoupení jednoho prezidenta k tématu globálního oteplování mělo opravdu vyvolat diplomatický konflikt, nebylo by…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].