Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Jiné oči

Víte, proč miluji svého manžela? Můj manžel je umělcem jazyka. Jako překladatel si každý den zváží, ohmatá, vychutná každé jednotlivé slovo, které ťuká do klávesnice. A to samozřejmě nezůstalo bez důsledků i pro mě.

Fotografie: Anneke Hudalla - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Anneke Hudalla - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Víte, proč miluji svého manžela? Můj manžel je umělcem jazyka. Jako překladatel si každý den zváží, ohmatá, vychutná každé jednotlivé slovo, které ťuká do klávesnice. A to samozřejmě nezůstalo bez důsledků i pro mě. „Hele,“ zeptala bych se ještě před pár lety, „proč vlastně furt čumíš sousedce na kozy?“ Dnes se takhle už neptám. „Nějak mám dojem, že o mě už nemáš až takový zájem.“ Tak bych to asi řekla – a určitě nemusím vysvětlovat, proč nám to dnes klape líp než dřív. Už několikrát jsem proto uvažovala o tom, že zvednu telefon a zavolám všem, kterým bych kurz „jazykové senzibilizace“ také vřele doporučila. A těch je v České republice docela dost.

Například redaktoři zdejších novin. „Klaus prohrává s Brožovou 0:3“, „Brožová porazila Klause“ – kdo se podívá na první stránky českého tisku, ten může mít dojem, že v Praze buď už začala olympiáda, nebo že dokonce vypukla občanská válka. V České republice totiž politici na tu či onou funkci prostě nekandidují. Tady se všichni hned pustí do „boje“, nebo dokonce do „bitev“: o reformy, o Hrad, o olympijské pozemky, o zákony. A uvnitř ODS se nediskutuje. Hned tam „zuří válka“.

Důvod, proč české noviny tak často neodolají pokušení o běžných událostech psát v co nejkonfrontačnějším stylu, je zřejmý: čím větší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].