Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Muž historie

Americký prezident George W. Bush rozhodně neproslul oslnivými znalostmi dějin.

Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ian Buruma - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Ian Buruma

(1951) je spisovatel, žije v Londýně, ale přednáší na Bard College v USA. Jeho poslední kniha se jmenuje Smrt Thea van Gogha a hranice tolerance, vyšla v Penguin Books. V češtině vydalo v roce 2005 Nakladatelství Lidové noviny ve spoluautorství s Avishaiem Margalitem jeho knihu Okcidentalismus (Západ očima nepřátel).

Šťastná skutečnost, že se Korejci, Filipínci, Thajci a Tchajwanci nakonec stali svobodnými nebo alespoň svobodnějšími, neslouží ke cti ani tak USA, jako spíše lidem, kteří za svou svobodu sami bojovali. Americký prezident George W. Bush rozhodně neproslul oslnivými znalostmi dějin. To mu však nezabránilo využít dějiny k ospravedlnění své politiky. V nedávném projevu k americkým válečným veteránům v Kansas City obhajoval svůj cíl „držet v Iráku kurz“ poukazem na důsledky amerického stažení z Vietnamu. Kromě toho se zmínil o okupaci Japonska po roce 1945 a o válce v Koreji jako o úspěších americké snahy přinést svobodu Asii a potažmo celému světu.

Historikové, členové Demokratické strany i další Bushovi kritici si pospíšili s odsouzením jeho projevu a zejména jeho zmínky o Vietnamu – označili je za účelové, nepoctivé a nepřesné.

Přesto však Bush pro jednou narazil na historickou analogii, která je skutečně pravdivá. Válka ve Vietnamu se samozřejmě od války v Iráku lišila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].