Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak to bude se slibovanou kompenzací za novou ekologickou daň?

Dotazy našich čtenářů.

Od ledna 2008 začne platit ekologická daň z paliv. Při jejím oznamování se uvádělo, že zvýšené daňové zatížení způsobené ekologickou daní bude kompenzováno snížením odváděného sociálního pojištění. Mám pocit, že na tuto druhou stranu mince se nedlouho před zavedením ekologické daně nějak pozapomnělo. Mám pravdu, nebo se mýlím?

Vladimír Čepelák, Praha

Ptali jsme se ministrů sociálních věcí, životního prostředí a financí (nebo jejich mluvčích). Odpovědi se trochu liší, a proto přinášíme pro zajímavost odpovědi každého ministra zvlášť.

Ministerstvo práce a sociálních věcí:

Vzhledem k velkému množství výjimek je odhadován výnos z ekologických daní pro příští rok na cca 4 mld. Kč. Tato suma odpovídá hodnotě 0,2–0,3 % výše sociálního pojištění. Pokud by výnosy z této daně nebyly vyšší, neuvažuje se zatím o snížení pojistného, které by bylo v podstatě marginální. Výnosy z ekologických daní budou ovšem příští rok sledovány, a pokud by byly významněji vyšší, mohlo by se o snížení pojistného uvažovat.

Ministerstvo životního prostředí:

Vláda na žádné sliby nezapomněla. Kompenzace na odvodech na sociální zabezpečení budou zavedeny v příštím roce poté, co se ukáže reálný výnos spotřebních daní na paliva a energie. Pokud jde o další kompenzace, vláda zvyšuje starobní důchody a míra zvýšení pokryje kompenzačně i dopad palivových spotřebních daní na starobní důchodce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].