Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Boj o zrno

Jistota cen potravin je v ohrožení, hlásají zprávy. V zemědělském byznysu se objevuje nový konkurent.

Fotografie: Lék na jednu společnou evropskou nemoc. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Lék na jednu společnou evropskou nemoc. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Jistota cen potravin je v ohrožení, hlásají zprávy. V zemědělském byznysu se objevuje nový konkurent. Farmáři už totiž nebudou produkovat jen suroviny k výrobě jídla, ale i energie. A kdo dá víc, do jeho služeb se dají. Podle šéfů Agrární komory ČR to už brzy poznáme na svých peněženkách. Co nás tedy čeká?

Času dost, pánové nákupčí

Cena potravin nahoru zřejmě moc nepoletí, tuny chemie v půdě asi ano.Nebýt alejí ořešáků, švestek a třešní, člověk by v té rozlehlé krajině ztratil pojem o prostoru. Obzor ohraničují vrcholky Českého středohoří, vítr fičí ze strnišť, společnost tu dělá jenom kroužící káně a traktor, který po poli rozstřikuje něco blahodárného pro příští úrodu. Ta letošní byla podobná jako v předchozích letech, ale její cena překonává všechna očekávání: zatímco loni stála tuna pšenice kolem tří tisíc korun, letos je to dvojnásobek.

„Tak drahá ještě nebyla od té doby, co jsme začali hospodařit,“ promne si spokojeně mezi prsty hrst potravinářského zlata Bohumil Majrich. Hora pšenice vysoká po ramena se táhne až na konec obří stometrové stodoly podpírané starobylými trámy. „Je to asi tisíc tun,“ chlubí se drobný chlapík s kšiltovkou do čela. Pan Majrich hospodaří s rodinou na bývalém statku hrabat Kinských v Radešíně od začátku devadesátých let, část polností kolem mu patří,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].