Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Za všechno může etanol

Jsou si sympatičtí, plesala na jaře brazilská média. Prezident Luiz Inácio Lula da Silva se právě vrátil z letního sídla George Bushe, legendárního Camp Davidu.

Fotografie: Mám teď mocné kamarády. (Zemědělec na brazilské plantáži cukrové třtiny) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Mám teď mocné kamarády. (Zemědělec na brazilské plantáži cukrové třtiny) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Jsou si sympatičtí, plesala na jaře brazilská média. Prezident Luiz Inácio Lula da Silva se právě vrátil z letního sídla George Bushe, legendárního Camp Davidu. Po šestnácti letech je to první latinsko-americký prezident, který tady s Georgem Bushem opékal steaky a probíral nad nimi obchodní záležitosti. V létě si pak Lula da Silva v Lisabonu na setkání s představiteli Evropské unie vyslechl, že jeho země je Evropou považována za „globální mocnost“. Doma ho pak čekaly ovace. A za všechno může etanol.

Doma mám taky flexy

Když se budete chtít dostat z brazilského São Paula do 150 km vzdáleného zemědělského městečka Piracicaba, cestu vám budou zpestřovat jen nekonečná pole s cukrovou třtinou. Na bývalých kávových plantážích kolem Piracicaby se dnes vyprodukuje 80 % brazilské odpovědi na ropnou závislost, z níž na latinskoamerickém kontinentu těží především „ropný baron“ Hugo Chávez.

Chávez se díky svým ropným zásobám, které mu podle expertů vystačí na 200 let, s gustem míchá do záležitostí jiných latinskoamerických zemí. Neváhá Brazilce nazvat „lokaji“ Spojených států, když se pokouší oživit s Američany obchodní vztahy, a nešetří výhrůžkami, pokud se třeba brazilští senátoři zastanou jediné kritické televize, které Hugo Chávez neprodloužil licenci.

Brazilci se, i když…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].