Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nic není soukromé

Na kolik si ceníte své soukromí? Většina lidí má k této otázce poněkud schizofrenní postoj: tvrdí sice, že je pro ně soukromí důležité, že je stále více jejich osobních údajů a informací přístupné na internetu firmám, úřadům i běžným brouzdalům, ale zároveň s ním bez obav hazardují.

Na kolik si ceníte své soukromí? Většina lidí má k této otázce poněkud schizofrenní postoj: tvrdí sice, že je pro ně soukromí důležité, že je stále více jejich osobních údajů a informací přístupné na internetu firmám, úřadům i běžným brouzdalům, ale zároveň s ním bez obav hazardují.

Už před dvěma lety souhlasilo 82% respondentů s tvrzením, že je jejich soukromí ohroženo nebo už o něj dokonce přišli. Jenže nový průzkum univerzity Carnegie Mellon University ukazuje, že se svými údaji stále zacházíme dost lehkovážně. Shodou okolností opět 82 % lidí by totiž dalo svá osobní data veřejně k dispozici za šanci vyhrát ve slosování pouhých sto dolarů. „Lidé vždycky preferují peníze,“ řekl časopisu Wired jeden z autorů výzkumu Alessandro Acquisti.

Přílišná bezstarostnost při nakládání s citlivými informacemi se přitom může vymstít. Člověk se může stát obětí krádeže identity, může čelit online útokům slídilů (viz Respekt 25/2007) a nebo jej může obtěžovat zvýšené množství nevyžádané pošty.

Ale největším nebezpečím jsme pro nás my sami. Takový personalista Van Allen velmi dobře ví, co všechno na sebe lidi na internetu prozradí. Součástí jeho práce je totiž vyhledávat informace o potenciálních zaměstnancích. Reportérovi webu televize NBC vyprávěl, jak musel odmítnout absolventku psychiatrie, když na sociální síti Facebook našel její fotografie z divokých večírků.

Podobná internetová prostořekost stála práci už spoustu lidí. Podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].