Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Můžu si při kontrole nahrávat policii?

Dotazy našich čtenářů.

Doslechla jsem se o případu ze Slovenska, kdy si nějaký člověk stěžoval na dopravního policistu a jako důkaz předložil záznam z mobilu. Policie pak neřešila předmět stížnosti, ale naopak stěžovatele s tím, že nemá právo nahrávat si „důvěrný“ rozhovor s policistou. Jak je tohle u nás? Můžu si nahrávat policii při silniční nebo jiné kontrole a můžu to pak případně použít jako důkaz u soudu?

Hana Ulrychová, Brno

Ptali jsme se JUDr. Alžběty Prchalové

Obecně platí, že lze použít jakýkoliv zvukový nebo obrazový záznam jako důkaz v trestním řízení (pokud jej od nás přijme vyšetřovatel, případně soudce). Omezeně také v občansko-právních sporech.

Při konfrontaci s policistou je situace jiná. Pořizování záznamu nemůže policie bránit, sporné by mohlo být snad jen jeho veřejné použití. Při dokazování nepřiměřeného chování policisty je ale váha takového materiálu nejistá. Policistu totiž nelze přímo zažalovat. Každý si na něj může stěžovat buď u jeho přímého nadřízeného, nebo na Inspekci ministra vnitra. Ani v jednom případě ale nebude záznam použit jako důkaz. Obecně platí, že v podobných případech je rozhodující svědectví třetí osoby.

Ptejte se

Vážení čtenáři, pokud máte na politiky nebo vládní úředníky nějakou otázku, napište nám ji. My vám v rámci možností zajistíme srozumitelnou odpověď.

pište nám na →

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].