Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Mlha na horách – za miliardu

Luděk Niedermayer
(1966) je viceguvernérem České národní banky.

Fotografie: Luděk Niedemayer - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Luděk Niedemayer - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Luděk Niedermayer

(1966) je viceguvernérem České národní banky. Zúčastnil se řady studijních pobytů a stáží, věnovaných zvláště problematice kapitálového trhu, obchodování derivativů a řízení rizik.

Informace o krizi kolem mistrovství světa v Liberci neumožňují vytvoření jasného názoru na to, zda se jedná o odvolání nekompetentního vedení projektu pět minut po dvanácté, nebo o dovedný manévr jiné zájmové skupiny, která se chce na miliardovém projektu přiživit.

Právo na informace

Boj o zakázky v privátní sféře je jevem obvyklým, nicméně zde nejde o peníze soukromé. Organizátoři požadují po státu víc než miliardu korun na podporu akce, jež se dle původních plánů měla bez státních peněz obejít.

Miliarda je hodně peněz a daňový poplatník by měl vědět, kam míří. Neboť veřejná diskuse je na fakta skoupá, nelze než se spolehnout na web. Zde vyčteme, že podnik je pod taktovkou mediálně proslaveného Organizačního výboru. Jeho strukturu a pravomoc web neobjasňuje, jen jeho kontaktní adresa prozradí, že je to s. r. o. (v médiích ovšem zaznělo, že to je občanské sdružení), o jehož podílnících web mlčí. Výbor je údajně příjemcem asi 400 mil. Kč „nestátních“ peněz.

Příjemcem státních peněz na podporu mistrovství je zřejmě město Liberec. Předpokládám však, že míří na projekty určené Organizačním výborem. Jaké projekty to jsou, za kolik a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].