Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Industriální safari

„To je jak z nějaký verneovky,“ volají rozveseleně dva výrostci, kteří se zrovna procházejí nedaleko Svatého Jana pod Skalou u Berouna.

Fotografie: Předkové dřeli, my se bavíme. (Solvayovy lomy u Berouna) • Autor: Respekt
Fotografie: Předkové dřeli, my se bavíme. (Solvayovy lomy u Berouna) • Autor: Respekt

„To je jak z nějaký verneovky,“ volají rozveseleně dva výrostci, kteří se zrovna procházejí nedaleko Svatého Jana pod Skalou u Berouna. Uprostřed lesa jim cestu nečekaně zkřížil důlní vláček plný lidí. Na plácku v lese stojí také další železné mašiny. Mladíci se ocitli v Solvayových lomech.

Ještě před padesáti lety to byl špinavý průmyslový provoz. Teď to je turistická atrakce. A také tečka na nové turistické mapě Berounska. Právě v těchto dnech vychází edice map Průmyslové cesty českým středozápadem, které vedou turisty od lomu k dolu a od pece k pivovaru. Střední Čechy chtějí nalákat turisty na svou průmyslovou minulost. A nejsou samy: zkouší to průmyslové oblasti po celé Evropě.

Na výlet do lomu

V Solvayových lomech se těžil vápenec, nejdřív na sodu, a pak na štěrk. V šedesátých letech však těžba definitivně skončila, lom zarostl a zmizel. Zbyl jen domek v lese, do kterého jezdila parta jeskyňářů. Tady je také napadlo, že by mohli těžbu připomenout.

„Když jsme zrekonstruovali první čtyři metry kolejí, jezdili jsme pořád dokola sem a tam jako blázni,“ vzpomíná Vítek Novotný z občanského sdružení Společnost Barbora. To byl ovšem jenom začátek: z čirého nadšení postupně zrekonstruovali dva kilometry lomové dráhy a vozí tady lidi. Zřídili malé muzeum, vyčistili podzemní tunel, kde jsou k vidění další stroje a kde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].