Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy našich čtenářů

Jak se vám líbí nový Respekt? Co se povedlo a co ne? Co byste nám vytkli a co se vám líbilo? Zde přinášíme vaše ohlasy z diskuse na www.respekt.cz.

Cesta z ghetta

Změnu vítám jako cestu z ghetta. Časopis by si měl být schopen na sebe vydělat. Prosím, zkuste novou podobu ještě trochu doladit. Čtenáři si stěžují na čitelnost textu. Velikost písma je přibližně stejná, ale výrazně jste zmenšili mezery mezi písmeny. Chápu důvody, ale někdy je to na hranici únosnosti.

Nejvíce jste naštvali ortodoxní čtenáře reklamou na zadní straně. Hlavně proto křičí, že jste stejní jako Reflex, Týden… Rubrice Minulý týden by to na zadní straně moc slušelo. Reklamou nové čtenáře nepřilákáte. To musíte rozhodnout vy, jestli je možné se vzdát nejlépe placené inzerce.

A ještě něco – fotografie také dokáže vyjadřovat názor. V Respektu to často vypadá tak, že vytáhnete hezkou fotografii z fotobanky a pak se ji snažíte spojit s textem jakýmsi prapodivným výkřikem pod ní. Máte slušné fotografy a nyní i slušný tisk, tak byste mohli začít používat fotografii i jinak než jen jako pouhou ilustraci a zpestření textové plochy.

Petr Neubert, fotograf

Dávám Respektu půl roku

…nebo o kousek víc. Přesně tolik, kolik mi zbývá do konce předplatného. Ta krásná forma, kterou jsem miloval, je nenávratně pryč. Skončilo BBC, končí tradiční Respekt.

Něco se mění ve světě lidí. Rád bych zaplatil víc, jen kdybych si mohl zase zalistovat ve velkých listech, ušpinit si prsty tiskařskou černí, usušit na něm houby, zapálit s ním v krbu a u ohně si pak listovat novým číslem. Respekt byl víc než týdeník a forma; Respekt byl životní styl.

Bude-li nový Respekt kupovat i můj šéf či zelinář odnaproti, to mi nevadí. Pokud si však za pár čísel ani nevšimnu, zda čtu Respekt, Reflex, 100+1 nebo Penthouse – to mi bude vadit! Největším zklamáním by bylo, kdyby pak také dobří redaktoři v novém Respektu splynuli s proudem. Novému Respektu zachovávám důvěru právě pro ty, kteří tvoří obsah, a dávám mu toho půl roku. To je myslím to nejlepší ohodnocení, které mohu v tomto okamžiku redakci dát.

Martin T.

Podoba mě nezajímá

Argument, že podobou je Respekt zaměnitelný s jinými časopisy, nechápu. To je přece úplně jedno. Nová podoba má své mouchy, ale i přednosti, a pokud udrží obsah a umožní Respektu přežít, lze ji jen vítat. Nečíst Respekt, protože změnil formát, nešpiní a nelze s ním zatápět, je zhovadilost.

Jan Z.

Je to lepší!!!

Dobrý den! Respekt čtu už mnoho let a vadilo mně, že jsem měl od novin černé ruce (někdy i peřiny) a špatně se četl v MHD, když si chtěl člověk otočit stránku. Naprosto chápu, že nelze zaspat dobu a změně rozumím. Budu si Respekt kupovat i nadále a myslím, že přiláká i nové čtenáře – to ten starý opravdu bez doporučení od známého nesvedl. Držím redakci pěsti!

Ondřej Schneider

Konec starých časů

Nevím, zda to byla intelektuální póza. Nebo praktičnost. Nebo snaha vystoupit z davu. Dát všem okolo sežrat obrovskou ilustraci na přední straně. Možná můj skrytý osobní marketing. Nevím. Ale jedno vím jistě: Bude mi ten novinový formát chybět. Přátelé, tradice je to, co v této zemi chybí. Respekt ve své původní podobě měl tradici. Měl svoji značku. Dnes je jen jedním v řadě, i když pro mne stále tím jediným. Ale jedno vím jistě. Bylo mu dobře ve starém. Nový The Economist z něj nikdy nebude.

Petr

Neviditelná okupace

Tak to už si vycpete prd. Sleduji tuhle elitu příspěvků a mám pocit, že Respekt tak nějak sloužil k rozdělání ohýnků a podobným kravinám. Jste na hlavu? Jediný problém Respektu je elitnost. Můžu to říct, protože 12 let jsem dělal Živel, který byl elitní, až to přestalo fungovat.

Všechno se mění, prožíváme neviditelnou okupaci, jak si to nikdo nikdy nepředstavoval. KFC na každým rohu, prostě to sežer a ok, běž. Na druhou stranu Respekt rozhodně nezměnil obsah, naopak.

Morten

Nový čtenář

Musím říci, že jsem Respekt nikdy nečetl, a měl jsem jej zaškatulkován jako „týdenní noviny plné dlouhých článků, které zajímají úzký okruh zasvěcenců“, ale včera se mi dostala do rukou jeho nová podoba, a dnes už ho mám celý přečtený. Pokud jste chtěli rozšířit čtenářskou základnu, tak za mě se vám to podařilo.

Aleš

Při periferním pohledu

Na vnitřní úpravě nového Respektu je vidět střídmost, ale hodně mě zklamala nová obálka – ať bude ilustrace sebekrásnější, jako celek nedrží pohromadě. Troufám si říct, že při periferním pohledu se jedná o graficky průměrný a zaměnitelný design.

Helena

Omluva

V minulém čísle nám z článku s názvem Tady vládne ČEZ omylem vypadlo několik slov. Tato chyba bohužel výrazně změnila smysl dané věty, proto chceme věc uvést na pravou míru. Není pravda, že firma ČEZ nevyplácí dividendy. Poslední roky dividendy pravidelně vyplácí, letos je to dvacet korun hrubého na akcii, vloni patnáct, o rok dříve devět. Záměrem článku bylo v tomto ohledu říci, že ČEZ nevyplácí mimořádné dividendy, jimiž by stát využil mimořádnou ziskovost firmy ke svému užitku.

redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].