Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Švejnarem na Klause

Po Jiřím Dienstbierovi zaznívá z opozičních řad další jméno možného kandidáta na prezidenta – Jan Švejnar.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Po Jiřím Dienstbierovi zaznívá z opozičních řad další jméno možného kandidáta na prezidenta – Jan Švejnar. Respektu potvrdili opoziční vyjednavači, že zelení, socialisté a lidovci v tuto chvíli jednají právě o tomto uznávaném ekonomovi, který působí zejména ve Spojených státech. S jeho jménem přišli zelení. Pokud by to bylo na Jiřím Paroubkovi, zřejmě by měl šanci. Jenže socialisté se začínají svému předsedovi vymykat z rukou, a tak se otázka konkurenta Václava Klause značně komplikuje.

Časté nominace

Jednání o příští hlavě státu se konečně pohnulo z místa. Tedy aspoň v tom ohledu, že se vůbec rozběhlo. Během posledních dní se uskutečnilo několik schůzek mezi zelenými a sociálními demokraty a tento týden se mají do debaty zapojit i lidovci. Strana zelených, reprezentovaná Martinem Bursíkem a Kateřinou Jacques, se rozhodla vytáhnout do boje s ekonomem Janem Švejnarem.

Jeho jméno nepadá v souvislosti s prezidentským postem poprvé. V debatě byl několikrát zmiňován dokonce už v roce 2003, kdy se hledal nástupce Václava Havla. Už předtím však málem vstoupil do politiky. V roce 1997 byl ve hře o post šéfa úřednické vlády, který nakonec skončil v rukou Josefa Tošovského, a o pár let později se o něm mluvilo jako o možném lídrovi strany Cesta změny, která měla vzniknout na základě studentské iniciativy Děkujeme, odejděte. Nakonec ale odmítl. Čím to je, že Jan Švejnar budí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].