Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Školy nejsou obchvat

Dana Kuchtová: „Vláda chce snižovat výdaje, tak bychom měli růst platů řešit spíš cestou evropských fondů.“

Dana Kuchtová: „Vláda chce snižovat výdaje, tak bychom měli růst platů řešit spíš cestou evropských fondů.“ Až dnes, v pondělí, v první školní den, půjde ministryně školství jako obvykle na návštěvu někam mezi lavice, měla by se stydět. Ale nejen to: měla by pořádnou dávku tohoto studu přenést na příštím jednání vlády na své kolegy ministry. Proč? V tyto dny vchází do praxe velká reforma základních škol a ze způsobu, jak přicházela na svět, by politici měli mít špatné svědomí. Není to nic, z čeho by se měla dělat tradice.

Reformě předcházelo politické rozhodnutí a přípravné rámce na ministerstvu, stěžejní část práce ovšem ležela na samotných učitelích. Ti museli po odpoledních a večerech vymyslet a sepsat nové učební plány. Byly to desítky hodin těžké práce, kterou teď budou rodiče, novináři, úředníci a experti kriticky posuzovat a mít na ni vysoké nároky. Problém ale je, že učitelé za ni z nepochopitelných důvodů nedostali zaplaceno. Takže by byl skoro zázrak, kdyby se alespoň někde tato práce neodehrávala v duchu nejlepší české tradice: my předstíráme, že vás platíme, vy předstíráte, že pracujete.

Od nových osnov se chce, aby vyučování bylo zajímavé, v návaznosti na život a bez zbytečného biflování. Člověk nemusel nutně sedět v kabinetu nebo u učitele v kuchyni, aby si uměl představit, jak to pro mnohé z nich muselo být obtížné. Celá desetiletí jim někdo říká, co a jak mají učit či jak se u toho tvářit, a teď to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].