Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Náš les v Německu

Jediná pomoc snad přijde shora. O tom chebský starosta Jan Svoboda (ODS) v poslední době přemýšlel již několikrát. Nikoli z nebes, to se rozumí. Nýbrž od Karla Schwarzenberga, ministra zahraničí. Ta věc, o kterou jde, přitom na první pohled vlastně nevypadá, že by nutně vyžadovala zásah vysoké diplomacie. Město Cheb chce prostě prodat kus lesa – a dokonce už má zájemce. Přesto se ten obchod stal předmětem kuriózního zápasu. Chebský les se totiž nachází v Bavorsku. A koupit ho nechce nikdo jiný než bavorská vláda.

Fotografie: Právně je to jasné. A národně? (Chebský les v Bavorsku) • Autor: Respekt
Fotografie: Právně je to jasné. A národně? (Chebský les v Bavorsku) • Autor: Respekt

Jediná pomoc snad přijde shora. O tom chebský starosta Jan Svoboda (ODS) v poslední době přemýšlel již několikrát. Nikoli z nebes, to se rozumí. Nýbrž od Karla Schwarzenberga, ministra zahraničí. Ta věc, o kterou jde, přitom na první pohled vlastně nevypadá, že by nutně vyžadovala zásah vysoké diplomacie. Město Cheb chce prostě prodat kus lesa – a dokonce už má zájemce. Přesto se ten obchod stal předmětem kuriózního zápasu. Chebský les se totiž nachází v Bavorsku. A koupit ho nechce nikdo jiný než bavorská vláda.

Cheb není Eger a Eger není Cheb

České město vlastnící les v Německu lze asi považovat za jedinečný jev. Chebu se to – v důsledku roztříštěných majetkových vztahů panujících v česko-bavorském pohraničí od středověku do 19. století – podařilo: katastr bavorského městečka Tirschenreuth eviduje už bezmála pět set let jako majitele 648 hektarů tamního lesa právě město „Eger“. „Z právního hlediska je věc jasná,“ říká starosta Svoboda. „Ani německá strana o našem vlastnictví nepochybuje.“ Má pravdu, i když v minulosti to tak jasné nebylo.

„Les patří městu Eger,“ říká například Walter Markl, který zažil vyhnání z Egeru jako 14letý kluk. „A samozřejmě dnešní Cheb a tehdejší Eger nejsou totéž město. Podle mého les dneska patří Bavorsku.“ Stejně uvažovalo v šedesátých letech mnoho vyhnanců. Na jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].