Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak se můžu odhlásit ze státního penzijního systému?

Rád bych věděl, kam mám zajít, abych se mohl úplně odhlásit ze státního penzijního systému.

Rád bych věděl, kam mám zajít, abych se mohl úplně odhlásit ze státního penzijního systému. Mám na mysli podepsání nějakého prohlášení (reversu), že až budu starý, nebudu od státu požadovat žádný důchod a na oplátku teď nebudu na tento systém muset platit. Rozhodl jsem se totiž, že bude jistější, když si sám budu spořit ve fondech, založím si akciové portfolio a koupím si na hypotéku nějakou nemovitost, kterou pak v důchodu buď prodám, nebo pronajmu. Mám totiž obavu, že jinak teď budu platit vysoké daně, a až mi bude 65, stát řekne „sorry, nejsou peníze na důchody – můžou za to předchozí vlády“.

Ivo Dokoupil, Krnov

Ptali jsme se ekonoma Daniela Münicha, CERGE

Odhlásit se ze státního penzijního systému není možné. Povinnost platit si sociální pojištění, z něhož se hradí starobní penze, případný invalidní, vdovský či sirotčí důchod, ukládá zákon. Zrušit tuto povinnost by bylo problematické minimálně ze tří důvodů. Kromě lidí, kteří by se o svůj budoucí důchod dokázali postarat sami, by se z plateb vyvázali i nezodpovědní a riskující jedinci, kteří by na stará kolena spadli do bídy. V Evropě je však nemyslitelné, aby stát v takových případech těmto lidem nepodal pomocnou ruku.

Takže by stát nakonec na tyto lidi musel peníze stejně vynakládat. Proto je lepší vybírat platby od každého alespoň do určité výše (proto se u nás hovoří o zavedení stropů plateb sociálního pojištění).

Státní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].