Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Milí čtenáři,
jak vidíte, po sedmnácti letech se týdeník Respekt vybarvil.

Milí čtenáři,

jak vidíte, po sedmnácti letech se týdeník Respekt vybarvil. Změnil také formát, papír, grafiku a rozšířil počet rubrik. V redakci jsme v nekonečných debatách při přípravě na tuto velkou změnu podřizovali vše jedinému cíli: aby elegantní forma podpořila kvalitní obsah. Věříme, že se nám to podařilo. Popisovat detailně všechny novinky a grafické principy by zabralo mnoho místa a jistě je objevíte sami. Věnujme se proto obsahu.

Česko má ve středoevropském prostoru jednu zvláštnost: jmenuje se ČEZ. Energetický podnik s většinovou účastí státu a s obrovskou hodnotou má zisky, jichž dosáhl s pomocí politiků reprezentujících stát. Ten však z oněch zisků nemá tolik, co by mít mohl a měl. Proč je to tak? Jaký je vzájemný vztah mezi českými politiky a ČEZ a kdo je v tomto vztahu ten silnější? Marek Švehla, Jaroslav Spurný a Ondřej Kundra hledali odpověď (str. 16 až 20).

Naštěstí existují i jiné prožitky než putování zdejším politickým a finančním labyrintem. Jáchym Topol vyrazil do Grónska, aby prožil mystickou pouť územím, kde zvířata vidí člověka poprvé a kde zabloudit znamená jistou smrt. Vrátil se živ a zdráv a napsal reportáž, která bere dech (viz téma na stranách 34 až 41).

Jsou i další podivná území bez lidí, ta však páchnou smrtí zcela jinak. Martin Uhlíř se v americké Nevadě vklínil mezi turisty, kteří organizovaně navštěvují pustinu s dírami po výbuších atomových pum. Ještě v padesátých letech se Američané kochali pohledem na opravdové zářivé výbuchy a atomové hřiby, ale tehdy ještě netušili, kolik z nich za to zaplatí rakovinou (str. 56 až 58).

Martin Uhlíř přinesl ze Spojených států také rozhovor se slavným kosmologem Andreiem Lindem, jedním z otců teorie inflačního vesmíru. Linde připouští existenci Boha i vědomí, jež nemusí být omezeno na živé tělo (str. 42 až 45).

A týdeník The Economist, s nímž Respekt spolupracuje, přinesl minulý pátek zajímavý pohled do nitra Googlu. Máme se obávat této obrovské vyhledávací mašiny? Dozvíte se na stranách 26 až 28.

Vážené dámy a pánové, příjemné čtení přeje

Martin M. Šimečka

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2007 pod titulkem Editorial