Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Drama a komedie jako od Shakespeara

Andrzej Stasiuk
(1960) je polský prozaik, básník a publicista.

Fotografie: Andrzej Stasiuk - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Andrzej Stasiuk - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Andrzej Stasiuk

(1960) je polský prozaik, básník a publicista. Z jeho díla jsou u nás známy Haličské povídky (2001), Jak jsem se stal spisovatelem (2004) a Dukla (2006). Od roku 1987 žije v Nízkých Beskydech, kde založil nakladatelství Czarne, které se zaměřuje na talentované autory ze střední Evropy.

Zosobňují všechny prastaré polské strachy, nenaplněné touhy, bolestná zklamání.Většina lidí na bratry Kaczyńské žehrá. Prý jsou malí, tlustí, směšní, všechno si pamatují, věčně jsou rozčilení, nikdy se neusmějí, pomáhají si pomluvami, jsou protievropští, protiněmečtí, zakomplexovaní, prázdní, nemluví cizími jazyky, staří mládenci, ještě i po padesátce visí na matce, jsou malicherní, malodušní, mají kocoura, nemají psa, jsou nejhoršími politiky v dějinách svobodného Polska, zcela jistě vedou zemi do záhuby a tak dále a tak dále.

Možná je to všechno pravda. Ale i tak se mi líbí tyátr, jímž nás dvojčata futrují. A ještě úplně bezostyšně – takříkajíc před zraky celého světa – odkrývají drama a komedii polskosti, kterou míchají s dramatem a komedií vládnutí. Na pozadí uhlazenosti, vlažnosti, na pozadí pragmatismu a současné korektnosti jiných představitelů vyrůstají dvojčata do rozměrů téměř shakespearovských postav.

Směšní a důstojní

Na první pohled je vidět, jak jimi cloumají veliké emoce, jež se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].