Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Velké loučení Jana Kavana

Ještě nedávno protékaly jeho rukama nejtajnější informace o bezpečnosti země a boji tajných služeb proti mafiím a korupčníkům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na tohle už alpa nestačí. (Kavan) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt
Fotografie: Na tohle už alpa nestačí. (Kavan) - Autor: Isifa Image Services • Autor: Respekt

Ještě nedávno protékaly jeho rukama nejtajnější informace o bezpečnosti země a boji tajných služeb proti mafiím a korupčníkům. Přesto právě on se nakonec stal úředně potvrzeným symbolem jednoho z nejtemnějších korupčnických období zdejšího novodobého budování demokracie. Nejvyšší správní soud totiž potvrdil rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), že někdejší disident Jan Kavan představuje pro tuhle zemi takové bezpečnostní riziko, že nemá nárok na udělení bezpečnostní prověrky. A bez ní se bývalému ministrovi zahraničí zavřela šance, že se mu jednou opět podaří vrátit do státní správy. Co mu zlomilo vaz?

Listiny pod kobercem

„Tu prověrku mu nešlo udělit ani při té nejlepší vůli,“ říká s těžko potlačovaným smíchem v jedné z pražských kaváren nad hrnkem čaje zaměstnanec NBÚ, který je s Kavanovým prověřováním dobře seznámen. „Vyhodnotili jsme ho jako osobu, která je nedůvěryhodná a nedokáže podle pravidel nakládat s utajovanými skutečnostmi. Jeho působení ve vysokých funkcích by mohlo poškodit Česko.“ S ohledem na to, že současný ředitel NBÚ Dušan Navrátil zakázal svým podřízeným veřejně vystupovat, je pracovník úřadu ochoten mluvit pouze pod příslibem anonymity.

Kavan si o prověrku na druhý nejpřísnější stupeň – tajné – zažádal před pěti lety těsně před svým nástupem na roční angažmá do čela Valného shromáždění OSN. Získání prověrky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].