Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jak volat bez Skypu

Skype měl dvoudenní výpadek.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Skype měl dvoudenní výpadek. Na první pohled triviální zpráva poukazuje na zásadnější problémy.

Je to nejúspěšnější program ve světě internetové telefonie, který umožňuje zadarmo telefonovat z jednoho počítače na druhý a levně volat na pevnou linku či mobil. Vznikl v roce 2003 a nyní ho v jeden okamžik využívá až devět milionů lidí. Podle analytika Alberta Lina je na světě milion lidí, pro které je Skype hlavní komunikační nástroj.

Když se před dvěma týdny služba na dva dny odporoučela, byli tito lidé náhle nedostupní. Malá lapálie tak ukázala, že spoléhat se jen na jednu technologii může být velké riziko. Několik firem, které Skype používají pro hlavní komunikaci s klienty a kolegy, se čertilo, protože výpadek ohrozil jejich obchody. „Náš tým je rozptýlený po pěti zemích,“ píše podnikatel Ahmad Humeid v komentáři na blogu GigaOM. „Skype používáme téměř exkluzivně pro telefonické konference a chatování. Ráno jsme chtěli svolat konferenci a byla to katastrofa.“ Obdobné stížnosti zaplnily řadu diskusních fór.

Následný komentář listu The New Zealand Herald nadhodil, jestli by tedy Skype neměl obchodníky, kteří využívají jeho placené prémiové služby, odškodnit. „Jak stále více spoléháme na e-mail, přístup k internetu a internetovou telefonii, otázka kvality služeb bude stále akutnější. Jen to, že jsou některé služby zdarma, neznamená, že na tom díky nám…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].