Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Hlubiny oceánu a stínohry moci

V červenci 2007 se dvě ruské miniponorky dotkly mořského dna na severním pólu, zabodly tam ruskou vlajku vyrobenou z titanu – a nastal mezinárodní mediální poprask v inscenaci a kulisách nastavených Moskvou.

Fotografie: Zdenek J. Slouka. - Autor: Ivan Kuťák • Autor: Respekt
Fotografie: Zdenek J. Slouka. - Autor: Ivan Kuťák • Autor: Respekt

Zdenek J. Slouka

(1923) je emeritním profesorem politologie se specializací na mezinárodní vztahy a právo. Po více než třicet let se jako profesor na předních amerických univerzitách věnoval vztahům mezi politikou a vědecko-technologickým vývojem. Jeho kniha International Custom and the Continental Shelf (Mezinárodní zvykové právo a kontinentální šelf) vyšla r. 1968 a měla mezinárodní ohlas v odborných kruzích.

V červenci 2007 se dvě ruské miniponorky – batyskafy – dotkly mořského dna na severním pólu, zabodly tam ruskou vlajku vyrobenou z titanu, aby vydržela třeba tisíc let – a nastal mezinárodní mediální poprask v inscenaci a kulisách nastavených Moskvou.

Před očima světa vstupuje na jeviště Rusko, geograficky největší stát planety, s přáním rozšířit své državy o celých 7 % neboli o 1,2 milionu čtverečních kilometrů mořského dna Arktidy (což je souhrnná rozloha Francie, Belgie, Nizozemska, Německa a Polska) a sahá po 10 miliardách tun dosud nedotčených zásob ropy a plynu pod arktickým mořem.

Stínohra moci, do níž Rusko vložilo svůj velký divadelní um a k jejíž inscenaci získalo bezmyšlenkovitou podporu světových médií včetně českých, je choreograficky zcela profesionální. Obrovský pohyblivý stín vržený na vzdálené bílé pozadí ostrým světlem je siluetou moci, která se nezadržitelně posunuje k dominantnímu postavení mezi státy,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].