Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Rasa je zavádějící pojem

Daniel Vaněk (1965) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze.

Fotografie: Daniel Vaněk • Autor: Respekt
Fotografie: Daniel Vaněk • Autor: Respekt

Daniel Vaněk(1965) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze. Nejprve krátce pracoval v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd, kde se zabýval membránovým transportem aminokyselin u kvasinek. Akademii věd vyměnil počátkem devadesátých let za Kriminalistický ústav, kde zůstal jako vedoucí Forenzní DNA laboratoře deset let. Po odchodu od policie víc něž dva roky pracoval v Bosně a Hercegovině pro Mezinárodní komisi pro pohřešované osoby na identifikaci obětí z masových hrobů. Po návratu do Česka si založil vlastní firmu Forenzní DNA servis. Dnes je naplno zaměstnaný projektem Archeosteon – analýzou DNA z kostí Přemyslovců pochovaných na Pražském hradě.

Nechal jste si už udělat analýzu vlastní DNA?

Pracoval jsem deset let v laboratoři Kriminalistického ústavu v Praze, takže to byla dokonce nutnost. Jenom tak jsem mohl zjistit, jestli jsem nějaký vzorek nekontaminoval vlastní DNA – jestli jsem někam neprsknul, nespadly mi lupy, vlasy a podobně – a neoznačil jsem sám sebe za neznámého pachatele. Stejně tak by měli mít udělanou analýzu DNA všichni kriminalisté a technici, kteří vyšetřují místo činu.

Co jste při zkoumání své DNA zjistil?

Vy se mě ptáte podobně jako jeden klient: Pane doktore, co vy jste vůbec zač? Ale dobře. Zjistil jsem, že mám anglosaský haplotyp I1a.

Co je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].