Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Přežít trhy

Pobřežní hlídka vyhlížela na obzoru ropný šok, skupování firem v úpadku nebo teroristický útok.

Pobřežní hlídka vyhlížela na obzoru ropný šok, skupování firem v úpadku nebo teroristický útok. Když ale předminulý týden ona velká vlna skutečně přišla, vyrazila jim dech, protože její původ byl uvnitř finanční soustavy a hrozila zaplavit část pobřeží, kde to čekal málokdo – peněžní trhy, kde si banky vzájemně půjčují, aby snáze pokryly svůj běžný provoz.

Investoři si už roky kladou otázku, zdali to bouřlivé zavádění novot ve financích, především sekuritizace prakticky všech forem pohledávek do formy obchodovatelných aktiv, přináší efektivní rozložení rizik, anebo zdali zvyšuje náchylnost finančních systémů k sice vzácným, avšak zhoubným poruchám. Zdá se, že teď to investoři zjistí.

Za minulý týden půjčily centrální banky desítky miliard dolarů ve snaze obnovit na trzích důvěru. Už teď je však zřejmé, že tady jde o víc než o poněkud zbrklé poskytování hypoték Američanům se špatnou platební morálkou. Hedgeové fondy a fondy soukromého kapitálu, králové celého onoho boomu, se léčí z velkých ztrát. Na trzích s úvěrovými nástroji, které kdysi rozdávaly peníze na potkání, jsou teď dveře přivřené. Investoři na trzích takřka se všemi typy aktiv mají plné ruce práce s přeceňováním rizik – což většinou znamená snažit se rizikům vyhnout.

Nejvážnější a bezprostřední nebezpečí hrozí bankovnictví. Prozatím je situace taková, že banky už nevěří jiným bankám a peníze už jim nepůjčují jinak než za nepříznivých podmínek. A stejně znepokojivé je to, že nemají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].