Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pár záběrů, které rozvrzaly svět

Západní civilizace si ráda zakládá na svém vědeckém přístupu ke světu, který je ale ve vztahu ke zvířatům trochu podezřelý. Křesťanské náboženství kdysi prohlásilo zvířata za naprosto poddaná lidem a vědci jako by se od té doby snažili tuhle umělou tezi podepřít různými sflikovanými argumenty.

Video z afrického safari zaskočilo vědce a fascinuje miliony lidí, které ho už zhlédly na internetovém YouTube. Co bude dál?

Americký turista Dave Budzinski chtěl na safari v Kugerově národním parku v Jižní Africe natočit jen pár záběrů přímo od zaparkovaného auta. Krátký film, který z toho vznikl, už dokázal způsobit celosvětové pozdvižení. Zpočátku vidíme jen pár buvolů, kteří jdou s mládětem pít k řece. Až pozdě si všimnou, že tam číhají lvi. Dají se na útěk, už je ale pozdě. Skupina lvů je dožene a strhne k zemi mládě. Na příkrém břehu se s ním ale skutálí do řeky. Když se ho lvi snaží vytáhnout, zaútočí na ně krokodýl a začne se s nimi o tele přetahovat. Šelmy nakonec vyhrají a dostanou mladého buvola na souš. V tu chvíli se na scénu opět přiřítí buvoli, ale ne už jen pár jedinců z úvodního záběru, nýbrž celé velké stádo. Řada zvířat má viditelný strach, přesto se celý kolektiv staví proti lvům a v kruhu svírá víc a víc jejich skupinu – očividně si přišli pro ztracené mládě. Pak jeden z býků učiní výpad, nabírá lvici na rohy a vyhazuje ji vysoko nad hlavu. Ta kuráž strhne další, lvi se raději dávají na útěk a tele, které jako zázrakem všechno přežilo, klopýtá zpět do bezpečí stáda.

Nad videem se rozproudila živá debata. Laikové jsou fascinováni a dojati zároveň. Natočené záběry totiž nabízejí obojí: Drama divočiny a úspěchem korunované úsilí rodičů zachránit své mládě.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].