Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Profil

Made in Evita

Všichni byste si měli začít zvykat, že už brzo tady nebude žádný prezident, ale prezidentka – vzkázala na svém nedávném mítinku celému světu Cristina Fernándezová Kirchnerová.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Všichni byste si měli začít zvykat, že už brzo tady nebude žádný prezident, ale prezidentka – vzkázala na svém nedávném mítinku celému světu Cristina Fernándezová Kirchnerová. A tisíce nadšených Argentinců jí v Buenos Aires odpověděly skandováním, za něž by se nemusel stydět žádný hiphoper z Bronxu.

Možná přijde i paní Tučňáková

V osobnosti Cristiny, jak své elegantní první dámě Argentinci říkají, se spojuje mnoho věcí dohromady. Nejenže je vzdělaná a zkušená politička. Má také šarm a za sebou vlastní, trpělivě budovanou politickou kariéru v argentinském parlamentu a senátu. „Když nebude prezidentem Tučňák, možná ho zastoupí ,paní Tučňáková‘,“ odmítal až do letošního července současný argentinský prezident Néstor Kirchner jasnou odpověď na dotazy médií, zda jeho žena bude, či nebude kandidovat na uvolněné křeslo hlavy státu. Byla to ale docela srozumitelná metafora. Argentinci milující přezdívky totiž Kirchnera kdysi překřtili na „tučňáka“; trochu tak totiž vypadá, ale také stejně jako mnoho kolonií tučňáků pochází z chladné patagonské provincie Santa Cruz.

Oba dnešní prezidentští „tučňáci“ se poznali už na univerzitě v La Platě, kde studovali právnickou fakultu. Cristina Fernándezová tehdy nosila hodně krátké minisukně, vysoké boty a téměř stejný účes jako dnes. Spolu s Néstorem vyznávali ideály „perónismu“,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].