Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Film, co si nezaslouží žít

Přes půl miliardy dolarů měl už měsíc po premiéře na svém kontě nový počin režiséra Michaela Baye s názvem Transformers.

Fotografie: Nejdřív zlikvidujeme roboty, a pak to vyřídíme v Iráku. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt
Fotografie: Nejdřív zlikvidujeme roboty, a pak to vyřídíme v Iráku. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt

Přes půl miliardy dolarů měl už měsíc po premiéře na svém kontě nový počin režiséra Michaela Baye s názvem Transformers. Film, jehož hrdinové jsou inspirováni hračkami společnosti Hasbro, které se dají přeskládat z aut na roboty a naopak, má i díky relativně nízkému rozpočtu našlápnuto stát se nejvýnosnějším snímkem letošní sezony. A je takřka jisté, že se v budoucích letech dočkáme minimálně dvou pokračování.

Stejně se však člověku v souvislosti s projektem, který jako producent zaštítil Steven Spielberg, příčí použít slovo film. Za 150 korun za lístek do multiplexu se vám totiž dostane celovečerního reklamního spotu na produkty General Motors šmrncnutého nestydatým armádním náborem. Pro budoucnost hollywoodských produkcí nevěstí úspěch Transformers nic dobrého. Vítejte v krásném novém světě, v němž jsou americké filmy čím dál tím více produkovány v přímé spolupráci s nadnárodními korporacemi a vládou.

Co ta eBay, pane Bayi?

Děj infantilního a jakoukoli logiku postrádajícího příběhu se točí kolem hledání kostky zvané Prajiskra. Ta je životodárným zdrojem energie pro dvě znepřátelené skupinky mimozemských robotů – hodných Autobotů a zlých Decepticonů. Klíčem k nalezení kostky skrývané vládou v hloubi přehradního komplexu se ukážou být nakřáplé brýle arktického polárníka Witwickyho, v jejichž prasklinách by měly být vepsány souřadnice místa, kde je kostka ukrytá.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].