Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bomba a jak ztohoven

Výtvarní aktivisté ze skupiny Ztohoven rádi překračují zákony.

Výtvarní aktivisté ze skupiny Ztohoven rádi překračují zákony. Bez vědomí majitelů po svém nakládali s neonovým srdcem na Pražském hradě, s městskými reklamními poutači i se skly pražských semaforů. Zahrávání si s policejní odezvou je pro ně přitom stejně rajcovní jako pro streetartové umělce noční stříkání na ulicích: je jen na postižených majitelích, jestli si je za jejich ilegální kreace nebudou chtít pozvat na soudní kobereček.

Teď k tomu došlo. Obsílka členům Ztohoven dorazila za protlačení záběru atomového výbuchu do zpravodajského vysílání České televize. Když Jiří X. Doležal na iDnes napsal, že mu tahle policejní „represe“ připomíná „běsnění komunistického režimu proti novovlňáckým kapelám v 80. letech“, je úplně mimo. Dostal snad Pražský výběr zákaz za to, že se svým koncertem tajně napíchnul do vysílání ČST? To by Kocáb nesměl nejen vystupovat, ale šel by rovnou na pěkně dlouho sedět. Jestli se nestane nic nepředvídatelného, hrozí Ztohoven maximálně pokuta. A střetávání se s tvrdou policejní realitou, kdy si vyšetřovatelé troufnou i takhle chytrým vysokoškolákům tvrdit, že nemají právo nevypovídat. Jak asi dopadají u výslechů ti, kteří nemají ani maturitu?

Ale pokutu by zaplatit měli. Tak jako neopatrný sprejer, kterého chytili při pomalovávání metra. Když se teď Ztohoven zaštiťují uměleckou svobodou, není to moc fér. Bavilo by je dělat tyhle provokativní akce, i kdyby jim za to nic nehrozilo? A ještě jedna věc je od nich nešťastná. Podle nich prý mělo prolomení ochrany televizního signálu dokázat, jak křehce je hlídané zdejší mediální zpravodajství. Měl by tedy snad Janeček ke každé kameře teď vyslat ozbrojenou stráž? Měl by u režijního pultu na Kavčích horách sedět čtyřiadvacet hodin cenzor dohlížející na čistotu toku informací, aby se nic podobného už nestalo? To bychom se pak ale dostali právě do těch časů, kdy si mohl Kocáb o umělecké svobodě, jakou mají Ztohoven, nechat jen zdát.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].