Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Alfa-ženy

Karel Hvížďala (1941) je novinář a spisovatel. V letech 1978–1990 žil v exilu v Německu.

Fotografie: Karel Hvížďala - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Karel Hvížďala - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Karel Hvížďala(1941) je novinář a spisovatel. V letech 1978–1990 žil v exilu v Německu. Vydal přes dvacet knih rozhovorů, mj. České rozhovory ve světě, Dálkový výslech s V. Havlem, Myslet zeleň světa s V. Bělohradským, Knížecí život s K. Schwarzenbergem, Když umřít, tak v Jeruzalémě s K. Sidonem. Je autorem pěti próz, řady rozhlasových her, dvou knih o médiích, nyní připravuje k vydání knihu esejů.

Alfa samec je označení používané v zoologii pro vůdce stáda či smečky. Před časem začali sociologové toto označení používat obecně i pro muže ve vůdčím postavení, kterým říkají alfa-muži. Od té doby, co je v Německu kancléřkou Angela Merkelová a ve Francii se ucházela o místo prezidentky Ségolène Royalová, mluví se i o alfa-ženách. Jak proměňují ženy politiku? Znamená to konec testosteronové politiky?

V Německu si hlavně muži stěžují, že politika se s nástupem paní Merkelové a velké koalice stala velice nudnou, a vzpomínají s nostalgií na souboje, které vedli pánové Gerhard Schröder a Joschka Fischer. To hlavní, co se pod vedením paní kancléřky změnilo, se týká obrazu rolí a formy života, což jsou ve skutečnosti ty nejvážnější věci.

Sex a politika

Politika je náročné povolání a sex představuje druh odměny, která je pro každého politika nasvíceného reflektory lehce k mání, jak vidíme i u nás na případech současného premiéra Topolánka i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].