Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Soukromé očko na piráty silnic

Když na to přijde, ochrana osobních dat musí ustoupit vážnějším problémům.

Když na to přijde, ochrana osobních dat musí ustoupit vážnějším problémům.

Slýcháme to každý měsíc, když se zveřejní nová data o počtu raněných a mrtvých na českých silnicích: jak je to hrozné, jak policii není vidět, jak chybí peníze na radary, jak nefunguje zákon, jak je třeba něco udělat.

Jenže ono se dělá. V Česku začínají vznikat soukromé firmy, které kupují drahé radary a nabízejí obcím službu, o níž Respekt už před lety psal, že by mohla být nejvýnosnější ze všech – kontrola rychlosti na českých silnicích. Obce drcené silničními piráty cítí, že to je při malé akčnosti policie jejich jediná šance, a začínají se soukromníky uzavírat smlouvy. Teď ale hradecký soud prohlásil, že jde o nepřípustnou privatizaci státní správy a nezákonné sbírání osobních údajů soukromou firmou, a fotku z radaru provozovaného soukromníkem jako důkaz neuznal (podrobně v článku na straně 6). Znamená to tedy návrat zpět do bezradné minulosti? S velkou mírou naděje se dá říct, že ne.

Sám se rozhodl

Napřed k ochraně osobních údajů. Žádný zákon včetně základních práv lidí nevzniká ve vzduchoprázdnu. Mají nějaký jasný účel, který se může měnit podle reálné situace. Tak uvažují i nejsvobodnější státy světa. Žijeme v době zvýšeného rizika útoků teroristů? Pak omezme osobní svobody, shodují se západní politici. Prosazuje Amerika sankce proti Fidelu Castrovi? Pak zakáže svým občanům coby turistům na Kubu cestovat, protože dovoz…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].