Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Po happy endu přijde noční můra

Český distributor filmu Faunův labyrint si naplánoval zkušební projekci pro děti, aby zjistil, jestli má jeho propagaci zaměřit i na malé diváky. Na promítání si raději pozval i psychologa.

Fotografie: Jestli nebylo lepší nechat to hroznové víno na pokoji. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt
Fotografie: Jestli nebylo lepší nechat to hroznové víno na pokoji. - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt

Český distributor filmu Faunův labyrint si naplánoval zkušební projekci pro děti, aby zjistil, jestli má jeho propagaci zaměřit i na malé diváky. Na promítání si raději pozval i psychologa. Předpubertálnímu dítěti totiž může temný příběh jedenáctileté holčičky Ofélie (Ivana Baquero) konfrontované se sadistickým otčímem přivodit slušnou noční můru.

Dobrý Potter, mrtvý Potter

Faunův labyrint se sice dá charakterizovat jako pohádka, vedle něj jsou ale i ty nejhrůzyplnější příběhy bratří Grimmů idylickou selankou. Snímek zasazený do reality frankistického Španělska na sklonku druhé světové války obsahuje několik velmi násilných scén, při nichž odvracejí zrak od plátna i otrlí dospělí diváci.

Je třeba mít na paměti, že film je vysněným projektem mexického režiséra Guillerma del Tora. Tvůrce, který za jednu z nejlepších pohádek všech dob údajně považuje Noční můru z Elm Street a který odmítl nabídku režírovat jedno z pokračování Harryho Pottera. Prý by totiž chtěl natočit takový díl série o brýlatém kouzelníkovi, kde aspoň jedna z hlavních dětských postav zemře. Cynik? Spíše člověk, který se po svém dodnes vyrovnává s démony svého dětství.

Film má mnoho styčných bodů s režisérovým starším počinem Ďáblova páteř (2001), což byla duchařská historka ze sirotčince z éry španělské občanské války. Už v něm mexický solitér proti sobě stavěl dětskou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].