Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Památkáře je dobré provokovat

Architekt Jan Mužík (1946) patří k našim předním urbanistům. Stojí v čele Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR, jenž se zabývá problematikou tvorby a regulace vývoje měst, venkovského osídlení a krajiny.

Fotografie: Jan Mužík. Foto - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Mužík. Foto - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Architekt Jan Mužík (1946) patří k našim předním urbanistům. Je vedoucím příslušného ústavu na Fakultě architektury ČVUT, stojí v čele Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR, která je profesním spolkem, jenž se zabývá problematikou tvorby a regulace vývoje měst, venkovského osídlení a krajiny. Působí také jako městský architekt města Litoměřic. Z jeho prací si připomeňme alespoň urbanistický návrh pro Václavské předměstí v Písku a čtvrť Staré Střešovice v Praze.

Jak to, že se v Česku města pořád rozrůstají, když obyvatel ubývá?

První, co člověka napadne, je, že se mění poměr městského obyvatelstva na úkor vesnického, přicházejí noví imigranti… To s růstem měst souvisí, ale hlavní problém je jinde – výrazně totiž roste počet domácností, nároky na kvalitu bydlení, a tedy potřeba nových bytů. Přičemž podstatný podíl na tom má i vysoká rozvodovost.

Na druhou stranu ale mladší generace začíná dávat přednost bydlení v menším městečku nebo vesnici poblíž většího centra. Dneska se běžně dojíždí padesát kilometrů, a pokud se bude dál rozvíjet železnice a jiné dopravní prostředky jako třeba tram-vlaky, které fungují mezi Mostem a Louny nebo Hrádkem nad Nisou, Jabloncem a Libercem, bude se ta vzdálenost zvyšovat.

Porostou tedy česká města, nebo se jejich růst zastavuje?

Nejdřív bych podotkl, že rozvojem se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].