Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Polemika

Máme zakázat kouření v restauracích?

Tentokrát se utkali dva nejvýraznější zastánci názorových skupin z řad občanských demokratů – předkladatel zákona, poslanec Boris Šťastný, a senátor Jaroslav Kubera.

Fotografie: A co použití nikotinu coby insekticidu, kolego? - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt
Fotografie: A co použití nikotinu coby insekticidu, kolego? - Autor: imdb / out now • Autor: Respekt

K zemím, kde platí zákaz kouření v restauracích, se naposled přidalo minulý týden Slovinsko. Za pár dní se další kolo dohadů nad českou verzí antikuřáckého zákona odehraje v Poslanecké sněmovně. Otázka nedělí jen českou společnost, ale i politické strany. Tentokrát se utkali dva nejvýraznější zastánci názorových skupin z řad občanských demokratů – předkladatel zákona, poslanec Boris Šťastný, a senátor Jaroslav Kubera.

Boris Šťastný

poslanec (ODS)

Člověk má právo využívat svobodného rozhodnutí, zda kouřit či nekouřit, ale není žádných práv ani svobod, které by ho opravňovaly touto svojí volbou narušovat či ohrožovat zdraví svého okolí.

Jaroslav Kubera

senátor (ODS), primátor Teplic

Tolerantní nekuřáci ať si uvědomí, že po kuřácích dopadne kladivo i na ně. Zákaz kouření na zastávkách z důvodu odhazování nedopalků na zem bude následován zákazem pojídání tatranek – někteří totiž odhazují obaly na zem.

Boris Šťastný: Před nedávnem mi jeden kolega poslanec vyrovnaným hlasem řekl: „Bojuješ s kouřením, ale stejně ho nikdy nevymýtíš…“ Tato upřímná reakce mne dovedla k podezření, že se asi stále řada lidí domnívá, že ve svých aktivitách bojuji s kuřáky nebo s kouřením jako takovým. To je ale velký omyl.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].