Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Fico si vybral nepřítele

Pokud platí, že politikův úspěch se měří silou jeho protivníka, tak slovenský premiér Robert Fico trpěl na slabé soupeře. Teď si ho konečně vyhlédl: jsou jím soukromé pojišťovny a média.

Pokud platí, že politikův úspěch se měří silou jeho protivníka, tak slovenský premiér Robert Fico trpěl na slabé soupeře. Ten opravdu mocný mu chyběl už od loňských voleb, v nichž drtivě porazil bývalou vládní koalici a udělal z ní jen bezradného opozičního statistu. Teď si ho konečně vyhlédl: jsou jím soukromé pojišťovny a média.

Taková menší protekce

Vše to začalo před dvěma týdny článkem o ministryni sociálních věcí Věře Tomanové, která přidělila půldruhého milionu korun neziskové organizaci Privilegium a její síti penzionů pro důchodce. Problém je, že tato organizace dluží státu 17 milionů korun a paní ministryně v ní navíc před svým nástupem do vládní funkce působila jako manažerka.

Média s radostí rozpitvávala detaily zjevné politické protekce den za dnem, až premiér vytáhl do boje. Obvinil novináře, že ministryni šikanují na objednávku pojišťoven, které se obávají jejího úmyslu omezit soukromé spoření na důchod – takzvaný druhý pilíř penzijní reformy spuštěné před třemi lety. Na důkaz propojení médií a pojišťoven zveřejnil informaci, že na jaře přijalo jedenáct slovenských novinářů pozvání jedné z pojišťoven na lyžařský zájezd do Alp – pod záminkou školení.

Až potud to vypadá jako banální příběh o navztekaném premiérovi, který dá jízlivým médiím ránu na solar a ta mu ji vracejí pravým hákem, příběh, jakých je v Evropě spousta. Na Slovensku je to však tentokrát spíše jen vedlejší úkaz hlubšího jevu: rodí se konflikt,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].