Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Z dopisů od našich čtenářů.

Má se ještě vyhazovat z práce kvůli minulosti?

Respekt č. 27/07

„Má se ještě vyhazovat z práce kvůli minulosti?“ ptá profesor sociologie Ivo Možný. Horlivě přitom bojuje proti uplatnění lustračního zákona a zároveň obratně manipuluje fakty. Přestože v článku s názory profesora Možného polemizuje Erik Tabery, chtěl bych na některé výroky pana profesora reagovat.

Výrazy jako „vyhazov z práce“ a „profesní likvidace“ jsou neopodstatněné a silně zavádějící, protože předložení pozitivního lustračního osvědčení nevede ve státním sektoru automaticky k ukončení pracovního poměru, ale jen k odvolání z funkce, pro kterou je lustrační osvědčení vyžadováno. Současně pan Možný kritizuje lustrační zákon za to, že platí jen ve státní správě, a nikoli v politice a ekonomice, které jsou, jak říká, nesrovnatelně významnější. Kde je tedy ta panem profesorem zmiňovaná profesní likvidace, když se současně obává, že si pan Lambert polepší u soukromé firmy a ČT zapláče?

Nejde ani tak o to, zda Lidové milice byly v osmdesátých letech jen šaškárna (pro ty, kteří to nepamatují: členové Lidových milicí se pravidelně cvičili ve střelbě – proti komu asi?), nejde ani o odpuštění, ani o poukazování na cizí nemravnost, ale o současnou podobu ČT. Soudruh Lambert se svým servilním přisluhováním totalitnímu režimu diskvalifikoval pro práci ve veřejnoprávním médiu stejně jako pedofil pro práci v mateřské škole.

To, že ve funkci setrvává, je skandální a dokazuje, že poslušnosti tak mocného média, jako je ČT, si cení i dnešní mocní a nad její kvalitou zapláčeme my, televizní diváci.

Skutečně šokující je pro mne sdělení profesora Možného, že neví, zda by bylo opravdu lepší, kdyby Srba kradl a připravoval vraždu v soukromém sektoru. (Pro zapomnětlivé: ministerský úředník Karel Srba připravoval vraždu novinářky Sabiny Slonkové, protože kritizovala poměry na ministerstvu.) Já jako občan a daňový poplatník na rozdíl od pana profesora vím, že kdyby Srba kradl v soukromém sektoru, nijak zvlášť se mě to nedotýká a nebylo by to asi ani zajímavé pro investigativní novináře. Pokud je ale pan Srba ministerský úředník placený z mých daní a řízený demokraticky zvolenými politiky placenými z mých daní, a přitom krade a připravuje vraždu nepohodlné novinářky, pak se mě to dotýkat musí a popravdě řečeno mě to děsí. Je těžké uvěřit, že si tento rozdíl profesor sociologie a sociální filozofie Ivo Možný neuvědomuje.

Ing. Jiří Borkovec

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].