Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co kdyby kradli nebo fotili souseda

Řidič Zdeněk David vyhrál první etapu velkého závodu po českých silnicích a soudech. Před časem prosvištěl obcí skoro sedmdesátkou, a i když ho při tom zachytila fotografie radaru, má teď v ruce rozsudek, že pokutu za porušení zákona platit nemusí.

Fotografie: Chyť mě, když to dokážeš. (Zdeněk David) • Autor: Respekt
Fotografie: Chyť mě, když to dokážeš. (Zdeněk David) • Autor: Respekt

Řidič Zdeněk David vyhrál první etapu velkého závodu po českých silnicích a soudech. Před časem prosvištěl obcí skoro sedmdesátkou, a i když ho při tom zachytila fotografie radaru, má teď v ruce rozsudek, že pokutu za porušení zákona platit nemusí. Radar totiž patřil soukromé firmě a soud v Hradci Králové rozhodl, že žádný soukromník nemá právo chování pana Davida na silnici kontrolovat. Zpráva dorazila do médií současně s informacemi, že neukázněnost českých řidičů po krátké přestávce opět narůstá a spolu s ní i počet mrtvých. To spojení se zkroutilo v otazník, co česká spravedlnost zvládne chránit lépe: právo na „soukromí za volantem“, nebo právo na bezpečný pohyb kolem cest.

Hrozně mlžili

Batňovice, kde Zdeněk David zvítězil nad radarem, mají tu smůlu, že je protíná hlavní silniční tah z Náchoda do Trutnova. Takže tu denně projíždí šňůra aut, mnohá z nich stejně jako to Davidovo rychleji, než dovoluje zákon. Státní policie se tady podle starostky Vladimíry Pátkové ukáže „jednou za uherský rok“, takže radnice hledala způsob, jak řidiče donutit, aby neohrožovali místní lidi. Naděje svitla s novým silničním zákonem, který dal obcím a jejich policistům větší pravomoci k pokutování hazardérů za volantem. V sedmisethlavých Batňovicích ovšem strážníka nemají, a tak tam uvažovali, že by si spolu s dalšími vesnicemi na zmíněné trase najali městského policistu z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].