Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Domov

Nastavená romance

V přízemí jednoho z brněnských činžáků tiše vrčí několik luxusních mrazáků. Teploměr na ulici šplhá ke třicítce, ale tady je příjemně.

2007-1464-mobr-04BR322007.gif
2007–1464-mobr-04BR322007.gif • Autor: Respekt

2007-1464-vobr-04BR322007.jpg
Fotografie: Dva kopečky žloutkové pošlete na Hrad, prosím. (Drahoslav Hvězda ve svém království) • Autor: Respekt

Proč čeští cukráři pořád ještě neumějí udělat nejlepší zmrzlinu pod sluncem.

V přízemí jednoho z brněnských činžáků tiše vrčí několik luxusních mrazáků. Teploměr na ulici šplhá ke třicítce, ale tady je příjemně. V tradiční zmrzlinárně u Hvězdů se právě připravuje speciální zakázka – žloutková zmrzlina, která musí kromě vynikající chuti odolat i riziku salmonelózy.

K jednomu z dvojice podivných lesklých strojů přistupuje mladík v plastových rukavicích, nabírá z chromovaného kohoutku do skleněné misky žlutou hmotu a podává ji elegantnímu sedmdesátníkovi. Drahoslav Hvězda, zástupce třetí generace rodinného podniku, poválí lahůdku v ústech a v jeho tváři lze číst spokojenost: žloutková se zase povedla. Škoda jen, že tuhle lahůdku v Česku nabízí pouze několik vyhlášených podniků. Co vlastně schází k tomu, aby se místní cukráři, podobně jako jejich kolegové ve Švýcarsku, Francii nebo Itálii, chlubili na každém rohu neodolatelnou zmrzlinou?

Odvaha se vyplatí

Tuzemským cukrářským stánkům už léta vévodí zmrzlina od řetězců jako Algida či Schöller. Kromě mohutné reklamy za jejich oblibou stojí i přesvědčení, že na zmrzlinu s globální adresou původu je prostě spoleh. Přesto v Česku funguje současně neuvěřitelných šest set výrobců zmrzliny. Jejich produkty ale zpravidla nestojí za řeč – za syntetickou chutí takřka není poznat, jaký druh má zákazník…

200732-vobr-01_obalka_velka.gif
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

200732-vobr-01_obalka_velka.gif
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 50 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte